Zwanger&Sport is een leuke, sportieve en eigentijdse manier om fit te blijven tijdens de zwangerschap, je voor te bereiden op de bevalling en snel weer in shape te komen na de bevalling. Als moderne zwangere vrouw wil je natuurlijk niet meer dan nodig in gewicht aankomen en op een aangepast niveau blijven sporten. De bestaande zwangerschapsgym voorziet niet meer in deze behoefte. Het is aangetoond dat zwangere vrouwen die aan sport doen zich fijner voelen, een makkelijkere bevalling hebben en minder overgewicht hebben na de bevalling. Daarnaast is het ook gezond voor je baby. Echter dient het sporten wel te gebeuren op een verantwoorde en aangepaste wijze. De fysio-therapeutisch en medisch verantwoorde cursussen die bestaat uit sporten op aangepast niveau, voorbereidende oefeningen op de bevalling (denk aan het opvangen van weeën en ademhalings- en perstechnieken) en gerichte educatie.
Waarom is Zwanger & Sport zo uniek
Een sportief programma speciaal voor zwangere vrouwen is al uniek, maar nieuw zijn de combinatie`s van educatieve lessen met cardio/fitness en groepslessen. Zwanger&Fit – Perfect Pilates Peri Partum is gebaseerd op het VET-principe van Fysio Physics: Voeding, Educatie en Training. Deze drie onderdelen zijn nauw op elkaar afgestemd. De onderwerpen uit het cursusboek worden in de educatieve lessen behandeld met behulp van presentaties en een kennisquiz. Aansluitend krijg je oefeningen die betrekking hebben op het zojuist behandelde onderwerp. Bijvoorbeeld: de onderwerpen van de educatieve les zijn ademhalingstechnieken (“hijgen en puffen”), perstechnieken en pershoudingen en hoe weeën op te vangen, dan krijg je vervolgens oefeningen die direct hierop aansluiten. In het Zwanger&Fit educatie lessen staan ook oefeningen voor thuis en artikelen om te lezen. Natuurlijk komt ook gezonde voeding aan de orde. De training bestaat uit een combinatie van cardio/fitness, groepslessen en therapeutische oefeningen. De cursussen zijn actief, educatief en gezellig.
Deze opleiding is erkend door het Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Ook is deze cursus aangesloten bij Bewegen als medicijn (BAM) De instap voor deze cursussen is vanaf 18 weken tot maximaal 28 weken in de zwangerschap. Vrouwen met bekken-instabiliteit, heup of rugklachten hebben juist heel veel baat bij deze cursus . De Medical 4xT Methode bij zwangerschap gerelateerde bekken/heup of rug pijn kun je door de nieuwste techniek op tapen en medical fitness oefeningen direct van pijn verlost zijn en weer normaal functioneren. Dit is een ontzettende positieve vooruitgang voor vrouwen met dit soort klachten.
Hoe lang duurt de Zwanger& Sport cursus?
De cursus duurt vijftien lessen waarvan negen lessen tijdens de zwangerschap (Zwanger & Fit) wat bestaat uit Sport- Educatie- Fysio therapeutische oefeningen en Medisch Fitness (les 9 is Partneravond met een verloskundige) en zes lessen na de bevalling (Bevallen & Fit) wat bestaat uit hersteltraining in groepsles vormen (les 6 is een Actieve Baby Shower met baby massage). Tijdens de cursus krijg je wekelijks een educatieve les, waarvan je de documentatie in een mooi mapje mee naar huis krijgt, en thuis de oefeningen kunt bijhouden, aansluitend wordt er, onder begeleiding, in groepsverband gesport. Je kunt daarnaast desgewenst nog een of twee keer per week zelfstandig sporten bij jouw eigen sportclub . De wetenschappelijke conclusies omtrent de zwangerschap zijn door de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken aangetoond dat het veilig en effectief is, en juist hele positieve effecten hebben op moeder en baby. De Medical 4xT Methode bij zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn: is een methode die ontwikkeld is voor bekken/rug en heup klachten, maar dit is alleen van toepassing bij het beginstadium van de klachten. Van de zwangere vrouw krijgt ongeveer 48-56% te maken met bekken/rug en heup klachten. Door testen- trigger-tapen en training kan ook deze tijdelijke kwetsbare groep “zwangere vrouwen” klachtenvrij functioneren en sportief en fit blijven tijdens en na de zwangerschap.
Wat zijn de effecten van sporten tijdens de zwangerschap?
- Fitter zijn
- Zich fijner en zekerder voelen
- Minder angst hebben voor de bevalling
- Een gezondere bloeddruk hebben
- Minder kans op zwangerschapsdiabetes hebben
- Gezonder en bewuster eten
- Meer energie hebben
- Minder depressief zijn (ook na de bevalling, postnatale depressie)
- Minder last hebben van ongewenst urineverlies (Incontinentie klachten)
- Eerder op hun oude gewicht zijn na de bevalling
- minder kans op bekken/heup en rug pijn hebben (Bekken instabiliteit)
- Verbeterde algehele belastbaarheid
- Verbeterde piekvermogen
- Verbeterde arbeidspecifieke belastbaarheid
- Verbeterde sportspecifieke belastbaarheid