Tips voor een gezonde zwangerschap

Bij een zwangerschap is het niet alleen het lichaam van de zwangere waar goed voor gezorgd moet worden, maar ook de baby telt nu mee. Al voordat er sprake is van een zwangerschap, moet er goed opgelet worden. Zodra er gestopt wordt met de anticonceptie, is het belangrijk te starten met foliumzuur tot aan de 10e week van de zwangerschap. Ook als er niet veel vette vis wordt gegeten, is het innemen van visolie capsules verstandig.

Zodra de positieve zwangerschapstest in handen is, moet er op een aantal zaken gelet worden. Zo kan niet alles meer gegeten worden. Rauw vlees en rauwmelkse kazen, te herkennen aan au lait cru op de verpakking, kunnen beter niet gegeten worden i.v.m. besmetting met de listeria bacterie. Belangrijk is ook om niet teveel leverproducten te eten in verband met het teveel aan vitamine A wat het lichaam dan binnenkomt. Teveel cafeïne kan de groei van de baby afremmen, gebruik daarom al helemaal geen energy drinks: hier zit teveel cafeïne in. Vis is gezond, maar niet elke vissoort is goed tijdens een zwangerschap. Zo zijn voorverpakte vis en roofvissen geen goed idee om te eten in verband met de giftige stoffen die hier in zitten.

Eet volgens de schijf van vijf en neem dagelijks voldoende vezels (ontlasting kan tijdens een zwangerschap moeizaam gaan), groente en fruit. Eten voor twee is zeker niet nodig: elk pondje wat er aan komt, moet er ook weer af. Lijnen tijdens de zwangerschap is zeer ongezond voor de baby, er komen tijdens het lijnen afvalstoffen vrij. Ook elke dag in beweging is goed voor het gestel. Sporten mag absoluut, maar alleen sporten die het lichaam gewend is van voor de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor sauna bezoek. Laat het maken van röntgenfoto’s voor zover dat kan, wachten tot na de zwangerschap en laat anders de buik afdekken met een loodschort. Ook de inname van medicijnen moet goed bekeken worden. Informeer bij huisarts en apotheek welke medicijnen wel en niet ingenomen mogen worden. Paracetamol kan in ieder geval veilig ingenomen worden tijdens een zwangerschap.

Plaats een reactie