De eerste week dat je zwanger bent, merk je dat vaak niet. Je hebt nog niet eens het idee dat je zwanger bent. Eigenlijk ben je de 1e week ook nog niet zwanger. Het klinkt misschien een beetje gek. Maar bij de zwangerschapsduur wordt er uitgegaan van de eerste dag van je laatste menstruatie. De bevruchting vindt toch pas twee weken later plaats. Daarom wordt er vaak gezegd dat je de eerste twee weken nog niet helemaal zwanger bent. Tijdens de eerste week ben je 1-7 dagen zwanger, dit is je eerste maand en het eerste trimester.
Baby week 1 van de zwangerschap
De baby bestaat in de eerste week dat je zwanger bent eigenlijk nog niet. Het is ook nog geen embryo. In week drie komen de eicel en de zaadcel elkaar tegen, wat nodig is voor de bevruchting. Het exacte moment van de bevruchting is lastig vast te stellen. Daarom wordt de eerste dag van je laatste menstruatie gezien als de begindatum van het 40 weken zwanger zijn.
Jij in week 1 van de zwangerschap
De eerste dag van je laatste menstruatie begint de zwangerschap. Je lichaam zal zich vanaf dit moment ook voor gaan bereiden op een mogelijke zwangerschap. Er wordt aan het begin van je menstruatiecyclus een hormoon afgegeven. Door het hormoon zal de eicel beginnen met rijpen. Deze komt in de eisprong van week twee vrij. De binnenwand van de baarmoeder wordt nu ook verdikt, voor als er eventuele innesteling plaats gaat vinden.
Tips zwangerschap week 1
Het is aan te raden als je zwanger probeert te worden, om foliumzuur te slikken. Het is van belang voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind. Je weet niet wanneer de bevruchting is, daarom kun je het slikken vanaf het moment dat je gaat proberen zwanger te worden. Als je tien weken zwanger bent kun je stoppen met het slikken van foliumzuur.