Vanaf de laatste 3 weken voor je uitgerekende datum mag je officieel bevallen van een kleine. Je kind is in deze fase volgroeid. Je hoeft niet per se meer naar het ziekenhuis te gaan om te bevallen, al mag dat natuurlijk wel als je dit liever hebt. Een bevalling uitlokken is helaas niet mogelijk, je zult echt moeten wachten totdat je kindje er zelf klaar voor is. Een symptoom van een naderende bevalling zijn weeën, al moet je deze in twee categorieën indelen.
De eerste weeën
Allereerst heb je weeën die voorweeën worden genoemd. Deze voorweeën zijn geen symptoom van een naderende bevalling. Voorweeën kunnen pijnlijk zijn en duren heel kort. Ze kunnen wel regelmatig terugkeren, dit maakt het zo vervelend. Normale weeën kunnen wel een symptoom zijn van een naderende bevalling. De pijn tijdens een echte wee stijgt naar het hoogtepunt en neemt dan geleidelijk af. De oorzaak van de pijn is het oprekken van de baarmoedermond, evenals het oprekken van de banden waarmee de baarmoeder aan de bekken is opgehangen. Je kunt dit als zeer naar ervaren. Je kunt pijn krijgen in je onderrug, maag, liezen en het schaambeen. De bevalling zit er echt aan te komen als je hier last van hebt. Helemaal als je ook ontsluiting hebt.
Wat te doen als vruchtwater gebroken is?
Voorafgaand aan het breken van de vliezen moet je al voorzorgsmaatregelen hebben genomen. Leg een extra doek om je matras, maak een zogenaamde vluchtkoffer met de belangrijkste spullen die je bij een bevalling in het ziekenhuis nodig zal hebben. De verloskundige of gynaecoloog zal in de meeste gevallen je al hebben verteld wanneer je moet bellen. Vaak is dat bij het breken van de vliezen. Als je met 37 weken zwanger bevallen moet dan kun je beter een dergelijke vluchtkoffer gereed hebben.
Vruchtwater gebroken
Tijdens deze periode bevallen kan soms voor vraagtekens zorgen. Soms denken vrouwen dat wanneer er vruchtwater vrijkomt, en dat de vliezen dus gebroken zijn, de bevalling er echt aan zit te komen. Dit is echter geen indicatie, want slechts 1 op de 10 vrouwen bevalt ook echt binnen 24 uur na het breken van de vliezen. Het breken van de vliezen en het verliezen van vruchtwater is geheel pijnloos. Het voelt een beetje als een golf van warm water. Vruchtwater is geheel kleurloos en ruikt een beetje zoetig. Ook zijn er vaak witte vlokjes in het vruchtwater te vinden. Dit heten vernix-vlokjes. Deze vernix-vlokjes is huidsmeer afkomstig van de huid van de baby.
Wanneer verloskundige bellen?
Bij de volgende symptomen dien je meteen een verloskundige te bellen:
- Wanneer het vruchtwater niet geurloos is en een kleurtje heeft, heeft de baby gepoept. Dit kan betekenen dat de baby knel zit. Rood vruchtwater duidt op bloed. Bel meteen de verloskundige.
Minder dringend, maar het is handig om binnen een aantal uren contact op te nemen met de verloskundige wanneer:
- Als de vliezen zijn gebroken. Dit kan ’s nachts gebeuren, je kunt dan best nog tot de ochtend wachten.
- Als je veel bloed verliest.
- Als je veel persdrang hebt.
- Als je al weeën krijgt voordat je 37 weken zwanger bent.
- Als je bij je eerste kind gedurende één á twee uur om de vier minuten weeën heeft.