Diarree tijdens de zwangerschap

Heb je nu je tijdens je zwangerschap diarree? Het kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een virus zijn, maar het kan ook een symptoom van een naderende bevalling zijn. Diarree kan erg vervelend zijn, soms zit je wel een nacht op de wc.

Darminfectie

Je kunt ook diarree krijgen door een darminfectie. Je bent hier tijdens de zwangerschap vatbaarder voor dan normaal het geval is. Je weerstand is namelijk een stuk slechter. Veel vrouwen nemen op een dergelijk moment dan diarree-remmers, maar het is raadzaam om dit niet te doen. Het is beter om veel te drinken. Remmers zorgen er namelijk voor dat de ontlasting langer in de darmen blijft en daardoor indikt. Je kunt je lichaam het beste gewoon zijn werk laten doen.

4 tips om diarree te voorkomen

Als je tijdens je zwangerschap diarree hebt, is het raadzaam om de volgende tips op te volgen:

  1. Houd een gezonde levensstijl aan tijdens de zwangerschap. Eet genoeg fruit en groente en zorg voor voldoende beweging.
  2. Neem contact op met een specialist als je koorts of bloedverlies hebt.
  3. Drink veel water. Dit zorgt ervoor dat de infectie bestreden wordt.
  4. ORS gebruiken. ORS zorgt ervoor dat het verlies aan suikers, zouten en water weer aangevuld wordt.

Baarmoeder drukt op darmen

Tijdens je zwangerschap kun je dus last hebben van diarree. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Het komt omdat de baarmoeder niet alleen op je blaas drukt, maar ook op je darmen. Je baarmoeder rekt zich namelijk uit. Met name tijdens het einde van de zwangerschap kun je hier veel last van krijgen. Je lichaam past zich door de veranderingen binnenin je lichaam constant aan, dit kan voor diarree en kramp zorgen. Dit gaat vaak gepaard met overgeven.

Wanneer bezoek je een dokter?

Als je al meer dan 3 dagen last hebt van diarree moet je contact opnemen met de verloskundige of huisarts. Ook als er andere klachten bij zijn gekomen dien je dit meteen te doen. Diarree op zichzelf is niet gevaarlijk, maar de extra klachten die hiermee gepaard gaan wel. Een laatste tip als je tijdens je zwangerschap diarree hebt: Zorg altijd voor voldoende water. Drink veel, minstens 1.5 liter per dag. Frisdrank telt niet als water.

Plaats een reactie