Een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap is moeheid, helemaal wanneer je al een tijdje zwanger bent, kun je erg vermoeid raken. Het kan een echte kwaal zijn. Je slaapt slechter dan normaal, en je droomt vaak ook heftiger. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zwangere vrouwen meer dromen dan niet-zwangere vrouwen. Veel vrouwen dromen dan al over dingen die tijdens het ouderschap kunnen gebeuren, zoals het vergeten van hun kinderen in een winkel. Vaak lopen dergelijke dromen slecht af en voel je je rot als je wakker wordt.
Oorzaken van moeheid
Er vinden enorme veranderingen in je hormoonhuishoudingen plaats als je zwanger bent. Helemaal als je al een weken zwanger bent is er al veel veranderd en kun je hier nog steeds erg moe van zijn. Er is nieuw leven in je lichaam ontstaan, het is helemaal niet gek dat je moe bent. Ook kun je enorm moe worden door de mentale strijd die je moet leveren. Je maakt je zorgen over hoe je straks het ouderschap gaat oppakken. Je bent ook emotioneler dan normaal. Een andere reden van de moeheid kan een ijzertekort zijn. Eet meer ijzerrijk voedsel, als appelstroop, groene groente, volkoren brood. Als je al een ijzertekort had zal deze nu weer aan worden gevuld.
Fasen moeheid
Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je elke dag doodmoe zijn. Als je dan eenmaal in bed ligt val je meteen in een diepe slaap. Word je ’s ochtends wakker, ben je nog steeds net zo moe als de avond daarvoor. Veel vrouwen vragen zich af of dit ooit over gaat. Het antwoord is ja, maar soms kan het wel een tijd duren. Vaak word je weer minder moe als je kind geboren is. Ook kan het zijn dat je ijzertekort aangevuld moet worden. In dat geval dien je meer ijzer te eten, dit vind je onder andere in producten als volkoren brood, appelstroop en groene groente.
4 tips tegen vermoeidheid
Wanneer je tijdens je eerste weken zwanger moe bent zijn er enkele handige tips die je op kunt volgen om het te verminderen. Dit zijn:
- Plan je agenda niet te vol en houd veel tijd over voor je zelf.
- Ga op tijd slapen en doe tussen de middag een dutje.
- Eet gezond, puur en voedzaam. Kies voor eten met veel vezels, als volkoren brood, roggebrood, lijnzaad.
- Drink voldoende water. Dit is erg belangrijk. Ook om hoofdpijn te voorkomen.