Belonen van gedrag van kinderen

Belonen en positieve bevestiging zorgen ervoor dat de kinderen zich beter gaan gedragen. Complimenten en erkenning geven, stickers, stempels en andere visuele hulpmiddelen, verrassingen en uitstapjes zijn essentieel om jouw goedkeuring wat betreft het gewenste gedrag kracht bij te zetten. Door goed gedrag te stimuleren en te belonen, worden kinderen geprikkeld om zich netjes te blijven gedragen. Positieve feedback kan het gezin volledig veranderen. Je bouwt er vertrouwen, respect en eigendunk mee op, zowel bij de kinderen als ook bij de ouders. In het gezin komt weer plezier en genegenheid en daar draait het allemaal om.

Belonen v.s. straffen

Veel belonen, weinig straffen. De meeste ouders straffen hun kinderen vaker, dan dat ze hen belonen. Terwijl in feite tegenover iedere straf, tien beloningen moeten staan. Dit lijkt onhaalbaar, maar is het niet en het werkt beter dan veel straffen en je kunt het leren. Wie een kind beloont, stimuleert het zelfvertrouwen van het kind en creëert een gevoel van veiligheid, wat de basisbehoefte van een kind is. Ik geef het zelf toe, in een hectisch gezin is dit zo gemakkelijk nog niet. Een fout die veel ouders maken, is dat ze graag hun kind willen stimuleren hun best te doen, of hun kind laten zien waar ze nog aan moeten werken. Het is voor een kind heel veel vervelend gevoel als het een tekening laat zien en de ouder zegt: “Nou, dat had wel beter gekund.” Er moet eerst een compliment of een beloning zijn; een knipoog, een aai over de bol. Als een kind een tekening laat zien, is het niet leuk als de ouders zeggen: ‘ De lucht hoort niet oranje’. In de creativiteit van het kind mag de lucht oranje zijn. Dus ‘het is een prachtige tekening, mooi gedaan en leuk dat je de lucht oranje hebt gemaakt’. Een kind komt er vanzelf achter dat de lucht blauw is. Het zit veel meer te wachten op een compliment dan dat de ouders hem vertellen dat de lucht blauw is en niet oranje. Natuurlijk mag je wel tegen je kind zeggen dat dingen anders moeten, maar alleen als je het echt nodig acht en er een compliment tegenover staat en het kind zich goed voelt over de prestatie.

Een gezonde relatie met je kind

Als je denkt dat je kind zich minderwaardig voelt, of een moeilijk moment hebben, kun je het volgende eens proberen. Neem ze eens op schoot en fluister hen minutenlang in het oor wat ze allemaal goed kunnen. Heel gewone dingen: ‘Je kunt goed voetballen, je kunt goed kleuren, je kunt goed rekenen enzovoort. Dan zie je het kind tot rust komen en voelen:’Ik ben veilig, mama houdt van mij’. Toen mijn kinderen 2 en 5 waren, was er soms zoveel negatief gedrag dat ik het heel moeilijk vond om met ze te gaan zitten spelen. Maar ik merkte wel dat het de investering waard was.Als ik op de grond ging zitten met een grote bak duplo en een half uur met hen aan het bouwen en spelen was, had ik de rest van de dag veel prettigere kinderen. Ik had geïnvesteerd en zij voelden zich gewaardeerd en geaccepteerd. Maar vaak zit je in een negatieve spiraal; het kind is vervelend, de moeder is boos en het is heel moeilijk om daar uit te stappen. Maar bedenk dat het kind niet uitstapt. Dat kun alleen JIJ doen.

Op verschillende manier belonen

Het belonen hoeft niet steeds met woorden, maar kun je ook in de vorm van spelen met ze doen of door dingen te kopen. Je hoeft geen bakken met geld uit te geven om plezier te maken met je kinderen. De vraag is, wat willen de kinderen het liefst? Vaak is dat niet het nieuwste spelletje, hoe vaak ze daar ook om zeuren. Ze hebben veel liever jouw tijd en aandacht. Spelen met het hele gezin versterkt de genegenheid en het vertrouwen. Hoe gek het ook klinkt, is heb als moeder heel lang moeite gehad om erachter te komen hoe ik met mijn kinderen kon spelen. Vraag je kinderen eens waar zij zin in hebben en laat je eens gaan. Probeer een fantasiespelletje en leer de wereld van opzij kennen, de manier waarop kinderen dit vaker doen. Verstoppertje spelen is een simpele manier om in hun wereld te treden. In het kort komt het erop neer dat je plezier moet maken met je kinderen en het kind in jezelf moet ontdekken. Dit is niet gemakkelijk, maar als het je lukt, geniet jezelf ook en zijn het de mooiste herinneringen voor zowel de kinderen als ook jij zelf!!

Plaats een reactie