Alles over bedtijd voor kinderen

Van alle strijdpunten binnen een gezin veroorzaken die van rond het naar bed gaan de grootste onrust. De kinderen naar bed brengen en ervoor zorgen dat ze daar blijven kan een hele avond kosten als een vast patroon en strenge controle ontbreken. De dag erna ben je als ouders een tijdbom, maar ook je kinderen zijn niet te genieten. Zonder voldoende nachtrust kun je de volgende dag niet goed functioneren, ben je versuft en sjagrijnig, reageer je trager en kun je je moeilijk concentreren. De gevolgen van slaapgebrek kunnen ernstig zijn en zeker voor kinderen. Kinderen hebben veel meer slaap nodig dan volwassenen, omdat ze zowel geestelijk en lichamelijk groeien en in ontwikkeling zijn. Het is je vast opgevallen dat als je kind laat naar bed gaat, dat geen enkele invloed heeft op de tijd dat hij of zij s’morgens wakker wordt, wat te doen:

  • Breng je kind niet te laat naar bed.
  • Houd in de aanloop van het naar bed gaan alles zo rustig mogelijk.
  • Gebruik elke avond hetzelfde stappenplan en sla niets over.
  • Eindig met het voorlezen van een boekje en neem er de tijd voor. (Een groot deel van de misdragingen rond bedtijd heeft te maken met het vragen om aandacht.)
  • Laat in de kinderkamer geen (fel) licht branden, nachtlampje mag wel. (Duisternis zorgt ervoor dat het lichaam het slaap-opwekkend hormoon melatonine vrijgeeft. Als je hem of haar in bed gestopt hebt, gebruik je de Blijf-in-bedtechniek om hem of haar daar te houden, deze werkt als volgt:
  • Breng je kind, zodra het uit bed komt, terug naar zijn bed en zeg: ‘Het is nu echt bedtijd, lieverd.”
  • Zodra het hij of zij er weer uitkomt, breng je hem of haar terug en zeg je alleen maar: ‘Bedtijd.’
  • De derde keer leg je je kind terug in bed zonder iets te zeggen. (Probeer geen oogcontact te maken en ga nergens op in.)
  • Vervolgens ga je elke keer op dezelfde manier te werk, je brengt je kind meteen terug en zegt verder niets meer.
  • Het belangrijkste is om door te zetten, geloof me, het werkt. Je kind zal het opgeven als hij of zij merkt dat het geen zin heeft en dan ben je ver genoeg.

Er zijn maar heel weinig kinderen die vragen of ze naar bed mogen, kinderen weten niet instinctief wat het beste is, dus jij bepaalt hun bedtijd! Veel opvoedingsproblemen, worden verergerd en misschien zelfs veroorzaakt door het feit dat de kinderen niet genoeg slaap krijgen. Als er eenmaal sprake is van een vast slaappatroon leidt dat op vele gebieden tot verbetering.

Plaats een reactie