Liefde overwint angst bij kinderen

Opvoeden is moeilijk. Opvoedingsproblemen komen in ieder gezin voor. Elk kind vraagt om een andere aanpak, in elke fase van zijn of haar ontwikkeling. Die veranderingen roepen allerlei vragen op en de nodige angst. Laat je kinderen zien dat je vol vertrouwen en lekker in je vel zit. De toon die je aanslaat en je lichaamstaal doen het hem. Als ik voor mezelf spreek, ging het hier al fout. Ik begon de dag met tien goede voornemens, maar eenmaal beneden waren ze al op.

Angst bij kinderen

Het houdt je tegen, geeft negatieve energie en zorgt ervoor dat je als ouder alleen maar kunt mislukken. Angst komt meestal voort uit het feit dat je niet weet hoe een situatie zal aflopen en uit een gebrek aan vertrouwen en moed. Een gebrek aan steun kan het erger maken. Wanneer ouders zich zo voelen, denken ze dat het makkelijker is om problemen te negeren in de hoop dat ze uiteindelijk wel verdwijnen. Maar achteroverleunen in je eigen gezin leidt tot chaos en zal uiteindelijk resulteren in verlies van vertrouwen, respect en zo zul je nooit tot een hechte band met je kinderen komen. Opnieuw vertrouwen schenken kost tijd en zeker bij je eigen kinderen. Je mag geen kort termijn resultaat verwachten en zult met kleine vooruitgangstapjes genoegen moeten nemen. Er zijn ouders die al jarenlang worstelen en daardoor al hun energie verloren is gegaan, het vertrouwen van je kinderen kun je winnen, absoluut, maar het kan niet allemaal ineens anders worden. Stop tijd in je gezin en heb vertrouwen in jezelf en verwacht geen wonderen!

Liefde voor kinderen

Liefde is onvoorwaardelijk. Het is de sterkste kracht die er is. Koester de emotionele behoeften van je kind. Steek tijd in de opvoeding en maak er gewoon dagelijks tijd voor vrij om met je kinderen bezig te zijn. Ik heb dit destijds laten afweten en had een standaard zin voor mijn kinderen, namelijk: ‘Ik kom zo,” maar ik ging door met waar ik mee bezig was en als ik uiteindelijk kwam, was het te laat en was mijn moment voorbij.

Liefde voorkomt & verhelpt angst

Uit onderzoek is bewezen dat individuele aandacht van groot belang is voor het kind. Het verstevigt de band en hierdoor respecteren ze zichzelf en anderen beter. Probeer eens 10 minuten per dag individuele aandacht te geven en dit standvastig vol te houden. Het lijkt misschien gemakkelijk, maar schijn bedriegt. Ik denk dat je zoon of dochter ook verbaasd zal zijn als je naast hem of haar komt zitten om voor te lezen, of om een spelletje te spelen, of gewoon lekker te knuffelen. Richt je aandacht op het verwezenlijken van positieve doelen en blijf daar standvastig mee bezig tot het je gelukt is. Ga op zoek naar je innerlijke kracht en laat je kinderen zien dat je lekker in je vel zit. De toon die je aanslaat en de lichaamstaal doen het hem. Laat je gaan en geniet ervan. De meeste dingen leren kinderen spelenderwijs.

Plaats een reactie