Harde buiken tijdens de zwangerschap

Je kunt al in een vroegtijdig stadium last krijgen van harde buiken. Het kenmerk van harde buiken is dat de buik hard wordt maar niet pijnlijk. Ze zijn niet hetzelfde als (voor)weeën. Laatstgenoemde kunnen namelijk wel zeer doen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je wanneer je al enkele maanden zwanger bent harde buiken krijgt. Dit is normaal. Zolang ze niet vaak voorkomen en niet pijnlijk zijn hoef je je nergens zorgen over te maken.

Harde buiken zijn geen indicatie voor een naderende bevalling. Je kunt ze op elk moment tijdens de zwangerschap krijgen.

Geen indicatie voor bevalling

Oorzaak harde buiken

Harde buiken worden veroorzaakt doordat de baarmoeder geprikkeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je druk geweest bent. Er komt dan veel druk op de banden van de baarmoeder. Je baarmoeder reageert vervolgens door hard te worden.

Moet ik de verloskundige inschakelen?

Je kunt de verloskundige inschakelen wanneer de harde buiken maar niet ophouden. Komen ze meerdere keren per uur (zo’n 6-8 keer), vermindert het niet na een warme kruik of gaan de harde buiken pijn doen? Schakel dan de verloskundige in.

3 tips om harde buiken te behandelen

Als je tijdens je zwangerschap harde buiken hebt, of als je misschien in een eerder of later stadia zit, kun je harde buiken lichtelijk doen afnemen als je de volgende drie tips opvolgt:

  1. Probeer veel te rusten. Harde buiken zijn vaak een oorzaak van het te actief bezig zijn.
  2. Leg een rubberen warmwaterkruik tegen je onderbuik aan. De baarmoeder komt dan tot rust en de harde buiken nemen af.
  3. Schaf een zwangerschapssteunslip aan. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder beter ondersteund wordt. Er wordt namelijk minder getrokken aan de banden van de baarmoeder.

Plaats een reactie